Зашто не користити интернет експлорер 6?

Интернет експлорер 6 (енг. Internet Explorer 6) је објављен 27. августа 2001, што значи да је стар преко седам и по година. Од тада у њега скоро да нису додата никаква нова побољшања, а није ништа учињено ни у покушајима да се приближи стандардима веба. Као пример може да се наведе да интернет експлорер 6 не подржава CSS2 који је објављен 1998. Овај прегледач веба је познат као веома лоше решење у односу на све друге алтернативе.

Поред тога што пружа лош доживљај прегледања веб страница корисницима, интернет експлорер 6 отежава рад ауторима веб страница због тога што они морају да троше додатно време, напоре и новац да би своје странице прилагодили застарелим стандардима које интернет експлорер 6 подржава.

То онемогућава развој на пољу веба јер аутори не могу да направе веб апликације засноване на стандардима које не подржава интернет експлорер 6, што значи да и корисници бивају оштећени немогућношћу коришћења бољих, савременијих услуга.

Уколико би број корисника интернет експлорера 6 био веома мали, аутори би могли да престану да своје веб странице прилагођавају овом прегледачу веба, што ће њима омогућити лакши рад, а из тога проистиче да ће корисници добити квалитетније веб странице.

Зато је и покренута кампања која корисницима интернет експлорера 6 указује на то да би требали да пређу на савременији прегледач веба, и ову кампању је подржао и сам Мајкрософт, аутор интернет експлорера 6.

Како да решим проблем?

Да бисте решили проблем, требало би да пређете на неки савремени прегледач веба који у многој већој мери подржава веб стандарде. Препоручује се да пређете на неки од следећих потпуно бесплатних прегледача веба: фајерфокс (преведен на српски језик), флок, опера (српски превод), кром (преведен на српски језик) или сафари. Такође можете ажурирати и у последње стабилно или бета издање интернет експлорера.

Уколико желите да подржите ову акцију, пошаљите ову страницу познанику који користи интернет експлорер 6 или поставите обавештење на свом веб месту за кориснике интернет експлорера 6.

Напомена: делови текста инспирисани текстом преузетим са ове странице, под условима ове дозволе.

11 коментара

 1. Да, мени се смучио ИЕ 6, стално ми одузима време око уређивања блога, јер морам да водим рачуна да маса њих користи ИЕ6. Неки блогери и не схватају довољно то, и пошто ја имам ИЕ6 ради провере блога и у њему, код неких блогера опажам да им је десни сиде бар пао скроз доле, на дну, када се њихов блог гледа у ИЕ6, а они то и не знају, јер имају ИЕ7 и oстале модерне прегледаче, и пошто се то у њима не манифестује, мисле: “све је добро“, али није…десни сиде бар им је на дну. То је, поред осталог, зато јер ИЕ6 нема уграђен аутоматски смањивач слика (ИЕ7 има) које су већих димензија него што ширина десног сиде бар одређене теме то дозвољава.

  Ево, погледајте пример ове блогерке коју лично знам. Ако погледате њен блог Нешто сасвим лично у ИЕ6, видећете да јој је десни сиде бар пао скроз доле. Месецима је то тако код ње. Хтео сам да јој помогнем и два пута сам јој рекао да исправи одређене очигледне грешке због којих јој се догађа то што јој се се догађа (слике банера су већих димензија него што ширина десног сиде бара њене теме то дозвољава…итд…), али она није реаговала, вероватно зато што тог проблема нема у ИЕ7, Крому, Опери, Фирефоксу…па мисли да тога нема у ИЕ6.

  Маса просечних корисника користи ИЕ6, и када би са њим неко отишо на њен блог, брзо би одустао од читања због проблема о којем сам нешто рекао.
  Посета на њеном блогу је због овог проблема сигурно мања него што би дотична блогерка желела, јер има добре текстове, али…увек има неко “али“ које све поквари… :)

  Одговори
  1. Извињавам се што нисам раније оставио коментар, био сам заузет претходних дана.

   Мислим да одређену улогу у томе што ИЕ6 још постоји имају и сами власници веб места. Када би постојала било нека масовна акција као ова у Норвешкој о којој сам писао, било појединачни случајеви не подржавања ИЕ6, одређени корисници би вероватно почели да прелазе на новије прегледаче.

   Нажалост, код нас чак постоји и супротна пракса да се постиче употреба интернет експлорера, рецимо код електронског банкарства, уместо да се ради на стандардизовани начин који би подржавао и друге прегледаче. Ту је и држава крива јер потпомаже положај Мајкрософта.

   Ја на својим страницама сам поставио овај кôд и више не подржавам ИЕ6, а откако је изашао ИЕ8 ставио сам да се та препорука приказује и на ИЕ7 (додуше, по овим страницама овде изгледа да нисам то свуда ажурирао). Чак и овај најновији ИЕ је доста иза осталих прегледача у погледу шоштовања веб стандарда, али је свакако бољи у односу на претходне.

   Занимљиво је да ће нови виндоуз 7 у Европској унији ићи без интернет експлорера што ће оставити могућност да корисници могу да изаберу било који прегледач (јер ће свеједно морати да инсталирају). Ето и неке позитивне стране Европске уније :) која је казнама натерала Мајкрософт да одустане од своје праксе.

   Одговори

 2. Ма нема проблема, на интернету и око блогова увек има посла. Одговорићу вам касније детаљније, само да вам јавим да сам пермалинк за ваш ауторски пост, кога сам пребацио на свом блогу, о кампањи против интернет експлорера 6, променио, јер је раније био исписам ћирилицом у једном делу, па сам нешто увидео да ће се имати проблема кад неко копира тај линк, и када га после налепи онда то изгледа другачије, са некаквих безвезним карактерима.

  Сада је пермалинк

  Одговори
 3. Да, масовна акција би помогла да се одстрани интернет експлорер 6, барем он. Ово што причате за виндоус 7 да ће ићи у Европску Унију без интернет експлорера, је добра ствар, тако ће се људи морати заинтересовати какав је који веб прегледач и ако је веровати логици, одлучиће се за било који веб прегледач, само не за интернет експлорер.

  Ово што се код нас и даље упорно форсира интенет експлорер знам, могуће је да је то неки договор са Билом Гејтсом када је долазио овде док је још Ђинђић био жив, тада је влади Републике Србије поклонио оперативни систем виндоус. Или је у питању код нас већ “стандардна“ неодговорност, површност и тупавост људи на високим положајима. Не верујем да би директор неке банке одлучио да приликом електронског банкарства омогући приступ корисницима својој банци само са ИЕ, јер ваљда је у човековом интересу да прати кретања око тога, па нек омогући приступ подацима свим напредним веб прегледачима, па и том ИЕ ако баш хоће.

  Ја када сам отварао рачун у Интеса банци покушавао сам да се улогујем са Фирефоксом кога сам тада имао, упорно сам покушавао са њим једно време, јер ни у сну нисам помислио да је приступ банци дозвољен само са интернет експлорером, међутим када сам видео обавештење, крсто сам се и чудио, али после сам се и насмејао, јер ко да нисам одавде, и као да не знам да смо ми земља разних “глупавих чудеса“. :-)

  Одговори
 4. У међувремену и Јутјуб је почео да приказује поруку за кориснике ИЕ6, а и у Џи-мејлу има слична порука. Додуше, обе су у функцији промоције Гугловог Крома, али боље и то него ИЕ6.

  Одговори
 5. Милане,

  Опет имам проблем са овим интернет експлорером 6 прилком рада на будућем блогу.
  Први је да ми само у њеме пада десни сидебар на дно блога, а негде и текст, као што се види на овом приказу..
  И то је очигледно због линкованих наслова за текстове који су иза формулара за коментаре, а где прелазе ширину простора теме за текст, то можете видетиi овде.
  Како то да регулишем у ПХП подешавањима, и где?
  Ако су наслови тих неких текстова који су линковани краћи, онда је све у реду, нема падања десног сидебара.
  Или да обришем ту опцију негде у пхп-у, да на крају текста и иза коментара, стоје та два линкована наслова за текстове, па да се то више не појављује?

  Имам још и ово…
  Ја сам оћириличио све текстове на будућем блогу, тако да ће сада будући посетиоци моћи да бирају између ћирилице и латинице. На том блогу користим WП2.8.1 и Тема ми је преведена, имам следеће датотеке за превод:

  sr_RS.mo
  se_RS.php
  sr_Ra.po

  Сада ручно оћириличујем команде у ПХП-у, оно за коментаре и попуњавање формурала за коментарисање, итд… међутим, када то пренесем, уместо ћириличних слова, има неких шкработина, и због тога ми је једном приликом опет пао десни сидебар, проверио сам то, јер када сам вратио команде на енглеском језику, све је пооново било у реду.
  Ево, можете и то видети на овом приказу.

  Помагајте, јер ћу полудети од овог ИЕ6 :-)
  Поздрав.

  Одговори
 6. Небојша

  Погрешно сам уписао мејл, па зато понављам коментар…

  Решио сам овај први део проблема повезан са линковима, што сам дао у прва два приказа, остаје ми само да решим проблем око оћириличавања команди у пхп-у.

  Одговори
  1. Извињавам се што касним са одговором. О овом проблему са већ писао на српском форуму о Вордпресу, па да се не понављам, погледајте овде и овде.

   Уколико и даље буде проблема јавите се.

   Одговори

Оставите одговор

Смернице о коментарима:
 • поља означена са * су обавезна
 • уколико желите своју сличицу поред коментара, отворите налог на Граватару
 • уколико желите да знате да ли је неко одговорио на ваш коментар, штиклирајте кутијицу „Желим да примам коментаре који уследе на своју е-пошту“
 • можете користити следеће XHTML ознаке: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *